Energiedelen en energie­gemeen­schappen?

Ecopower adviseert.

Collectief energiedelen

Sinds 2003 doet Ecopower aan collectief energiedelen. Al meer dan 60.000 klanten delen met elkaar de stroom van de Ecopower-installaties en van hun particuliere zonnepanelen. Wat iemand thuis produceert maar niet verbruikt, wordt via Ecopower geleverd aan de andere klanten. Zo vormen we een energiegemeenschap van burgers. Alle leden zijn mee eigenaar van alle coöperatieve zonnepanelen en windturbines.

Komt er een Ecopower-project in jouw gemeente? Dan betrekt Ecopower zo veel mogelijk inwoners zodat zij mee kunnen genieten van de lokaal opgewekte stroom en mee eigenaar zijn van de projecten. Zo delen ze ook nog eens in de winst.

cornerDubbel
cornerDubbel

Energiedelen op overheidsgebouwen

Zonneproject op een overheidsgebouw? Ecopower voorziet energiedelen tussen overheidsgebouwen en met je inwoners. Je kan dan de opgewekte stroom die niet ter plaatse wordt verbruikt delen met andere overheidsgebouwen of met je inwoners via de Ecopower-energiegemeenschap. Zonder bijkomende administratie of de oprichting van een nieuwe energiegemeenschap.

Ook een zonneproject realiseren met energiedelen?

Ook een windproject realiseren met energiedelen?

Vragen over energiedelen

Energiedelen met overheidsgebouwen: De beste manier om als overheid de stroom van windprojecten te verbruiken in gemeentelijke gebouwen is via een Power Purchase Agreement (PPA) met Ecopower. Zo vermijd je de extra kosten en administratie die komen kijken bij energiedelen en bij de oprichting van een aparte energiegemeenschap.

Energiedelen met burgers
: Inwoners kunnen mee genieten van de lokaal geproduceerde windstroom dankzij collectief energiedelen: burgers kopen een aandeel van Ecopower, worden mee eigenaar van de windturbine en krijgen thuis de stroom aan een betaalbare, transparante prijs. Zo maximaliseren we de lokale meerwaarde en worden de risico's voor zowel burgers als energiesysteem beperkt.

Liggen er Ecopower-zonnepanelen op een gemeentelijk gebouw die meer produceren dan er rechtstreeks ter plaatse verbruikt wordt? Dan kan je het zonne-overschot van gemeentedaken delen op twee manieren: met de burger via collectief Ecopower-energiedelen of met andere gemeentegebouwen via ‘Fluvius-energiedelen met jezelf’.

Voor bedrijven in je gemeente kan Ecopower een lokaal zonne-, wind- of warmteproject onderzoeken, realiseren en financieren. De lokaal opgewekte energie zorgt voor een lagere factuur en duurzamere, futureproof bedrijven. Het energie-overschot van bedrijven die kiezen voor een Ecopower-project kan collectief gedeeld worden met alle inwoners van de gemeente die willen meedoen. Dit gebeurt eenvoudig via de bestaande structuur van onze coöperatie. Hiervoor een aparte energiegemeenschap oprichten brengt administratie en kosten met zich mee en biedt geen meerwaarde tegenover het collectief energiedelen. Hetzelfde geldt voor energie opgewekt via projecten op het gemeentelijk patrimonium.

Ook een mogelijkheid voor bedrijven of overheden die graag lokale groene stroom verbruiken die op een andere plek wordt opgewekt, is het afsluiten van een PPA. Contacteer Ecopower voor meer informatie.

Overheden en burgercoöperaties zijn natuurlijke partners in de energietransitie. We realiseren oplossingen voor de ecologische uitdagingen én voor de maatschappelijke aspecten van de energietransitie. Hoe zorgen we dat ook mensen in energie-armoede voordeel hebben bij lokale projecten voor hernieuwbare energie? Ecopower test en onderzoekt dit in allerhande pilootprojecten.

Een voorbeeld: een stad of gemeente investeert mee in een windproject op het grondgebied. Dankzij die investering kan de overheid ook kwetsbare huishoudens (voor wie het kopen van een coöperatief aandeel een drempel is) toegang geven tot collectief Ecopower-energiedelen en lokale groene stroom aan een transparante, zo laag mogelijke prijs.

Lees hier meer over Ecopower en sociale meerwaarde.

  • Begeleiding en advies voor de oprichting van nieuwe energiegemeenschappen. We verkiezen om onze bestaande coöperatieve structuur - die ruimschoots haar werking en impact heeft bewezen – optimaal te benutten en zo bijkomende kosten, administratie en individualisering van energie te vermijden.
  • Organisatie van energiedelen voor bestaande PV-installaties op overheidsgebouwen. Daarvoor verwijzen we naar Fluvius en VVSG.

cornerDubbel

Zet Ecopower aan het werk voor jouw gemeente.

+32 484 99 66 23 of projecten@ecopower.be